יצחק (איציק) עמיהוד והוצאת הוד-עמי

לאתר האינטרנט של הוצאת הוד-עמי

לספרים באתר תולדות הדיגיטל בישראל בהוצאת הוד-עמי וכן הוד-עמי בשיתוף המכון לפריון העבודה והייצור

קורות חייו כפי שכתב אותן בעצמו בשנת 1998 (מתפרסמות כאן עם עריכות קלות)

נולד בשנת 1937 בישראל

שירות צבאי
1959 -1960 : תפקידים הנדסיים בחיל חימוש כמהנדס מכונות.

1960 – 1963 : חבר בצוות ההקמה של ממר"מ, חבר בצוות ההקמה של יחידת התמיכה במערך הלוגיסטי של צהל. חבר בצוות לפיתוח מערך תקני ציוד ומלאי ומפקד המדור הזה (בדרגת סרן). מדריך בהשתלמויות ובקורסים למפקדים וחניכים בנושאי מיחשוב.

השכלה
1958 : תואר ראשון BSc הנדסת מכונות – הטכניון בחיפה.

1963 : תואר שני MSc בהנדסת תעשיה וניהול – הטכניון בחיפה.
עבודת מסטר: מערכת חלוקה של פריטים מתכלים ובני תיקון (1963).
מנחה: פרופ' ברטון ו' דין, הנדסת תעשיה ומינהל, הטכניון חיפה.

הכשרה בחברת יבמ:
1971 : ESRI European Systems Research Institute – יבמ, ג'נבה.
פרויקט גמר: (1971) CICS – System Simulation using GPSS
(מודל סימולציה למערכת התוכנה CICS לעיבוד תנועות בתקשורת).
מנחה: Dr. A. Propst, IBM ESRI, Geneve

1976 : IMS International Management School – בלגיה.

השתתפות בקורסים מקצועיים ובסדנאות ניהול בארץ ובחו"ל.

חברת יבמ
1967 – 1963 : הצטרפתי לצוות עובדי יבמ כמהנדס מערכות. התפקיד כלל תמיכה לשיווק, ייעוץ למנהלי יחידות ענ"א וסיוע מקצועי וארגוני להתקנה והפעלת מערכות מיחשוב. תחום הפעילות: תעשיה, בנקים, ביטוח והמגזר הממשלתי. עסקתי בעיקר בסיוע לשיווק, בניתוח ותיכון מערכות, הדרכה של לקוחות ועובדים.
הפרויקט הבולט בתקופה זו היה סיוע לשיווק ולאחר מכן תכנון ההתקנה והיישום של מערכת עיבוד הנתונים הראשונה בבנק לאומי לישראל (מחשבי 1460 ואח"כ – 40/360).

1967 – 1963 : מהנדס מערכות בחטיבה. תמיכה וסיוע מקצועי לשיווק, ייעוץ למנהלי יחידות ענ"א וסיוע מקצועי וארגוני להתקנה והפעלת מערכות מחשוב.

1969 – 1967 : הצטרפתי לצוות הסיוע הטכני של יבמ ישראל ((FSC והייתי אחראי לריכוז התמיכה הארצית בנושאים של מערכות הפעלה, שפות תכנות ונושאי תעשיה (מלאי, תפ"י). עסקתי בהדרכה של לקוחות ועובדי יבמ וסייעתי להתקנה של מערכות ההפעלה במחשבי יבמ 360/S אצל הלקוחות הראשונים בארץ.
הייתי מומחה ארצי לשפת התכנות PL/1 של יבמ שהייתה עתידה להחליף את קובול ואת פורטרן.
בתקופה זו הדרכתי וסייעתי ללקוחות בנושאים של סימולציה ותכנות לינארי, במסגרת הפעילות לקידום שיווק יישומים מדעיים ופרסמתי שתי חוברות בנושאים אלה (על תוכנות MPSX ו(GPSS-.

1975 – 1970 : מנהל הנדסת מערכות ולאחר מכן מנהל שיווק בחטיבת השיווק ללקוחות ממשלה, בתוכם מערכת הביטחון, התעשייה האווירית והצבאית והאוניברסיטאות.

שיווק ויישום של מערכות גדולות ומורכבות של בסיסי נתונים ותקשורת וניהול הפרויקטים להקמתן בחיל האויר ובחילות אחרים (בשלב מסוים – 3 פרויקטים במקביל, בנוסף לניהול צוות של כ-20 איש). מערכות אלו הוקמו כפרויקטים ע"י צוותים של יבמ בלבד, או בסיוע קבלנים. כמה מהן שילבו חומרה ותוכנה של ספקים שונים ופעלו כרשתות עיבוד נתונים מבוזרות, מערכות עיבוד בזמן אמת ומערכות תעשיה.

1972 : שליחות קצרה לגאנה, לשם סיוע לסניף המקומי לתכנן ולהגיש הצעה למערכת מיחשוב עבור משרד הביטחון והצבא של גאנה. יבמ זכתה.

1976 – 1981 : מנהל הנדסת מערכות ארצי וצוות הסיוע המרכזי של הנדסת מערכות. במהלך התקופה דיווח אלי מנהל מרכז החישובים של יבמ ישראל.

1983 – 1982 : שליחות למטה יבמ בפריז בתפקיד מנהל אסטרטגיית השיווק לתוכנה: בסיסי נתונים טבלאיים, מוצרי תוכנה לפיתוח יישומים, VM (Virtual Machine) ועוד. אחראי להנחייה וסיוע לצוותי השיווק בארצות אירופה השונות.

1986 – 1984 : מנהל הנדסת מערכות ומ"מ מנהל ענף התעשיה. אחראי לסיוע לשיווק, תכנון ויישום של מערכות ענ"א מקובלות, מערכות עיבוד בתקשורת ומערכות הנדסיות.

1987 – 1989 : מנהל המרכז לשיווק יישומים הנדסיים (תיב"מ, רצפת הייצור, מיפוי) ומרכז ההדגמות למערכות תעשייתיות.

החל ממחצית 1988 מוניתי גם למנהל הנדסת מערכות ארצי ומנהל צוות הסיוע המרכזי של הנדסת מערכות (FSC) ב-יבמ ישראל, תפקיד אשר מילאתי בעבר. מנהל הנדסת מערכות ארצי, אחראי לפיתוח הכישורים של הצוותים המקצועיים בחטיבות השיווק ולטיפוח הפרט.
בתפקיד זה גם הייתי אחראי להערכה ולאישור מקצועי של פרויקטים (Systems Assurance) לפיתוח מערכות מידע.

הוצאת הוד-עמי לספרי מחשבים
את הוצאת הספרים הקמתי וניהלתי מאז 1968, תחילה במקביל לעבודתי ביבמ, וכאשר פרשתי, הייתה ההוצאה לפעילותי העיקרית.

סיפור הקמת ההוצאה
בשנת 1963, לאחר שעזבתי את הצבא, ביקשו ממני שאכין חוברת לפו"מ (קורס פיקוד ומטה) שיסביר מה זה מחשב. כתבתי חוברת בת 50 עמודים. ביקשו לשלם לי על החוברת ושהזכויות יהיו שייכות לצה"ל. סירבתי, אך הסכמתי שישתמשו בחוברת בתנאי שהזכויות יישארו שלי. שנתיים לאחר מכן אחי הצעיר ממני למד מחשב באוניברסיטה אבל לא היו לסטודנטים חומרי לימוד והוא הציע שאני אכתוב. לאחר העבודה ב-יבמ כתבתי בלילות ואחי בחן את מה שכתבתי. בשנת 1967, לאחר שהושלם הספר, הצעתי ל-יבמ לפרסם את הספר אולם הם לא רצו. הרעיון להקדמות לספר מאת הפרופסורים מהאוניברסיטה העברית היה של צבי ינאי. הוא ביקש מהם לכתוב את ההקדמות והן פורסמו בספר. עברנו עם הספר בין הוצאות הספרים ואף הוצאה לא חשבה שיהיה עניין בספר בנושאי מיחשוב. הוצאה אחת הציעה לנו להוציא את הספר ולשלם תמלוגים מאוד נמוכים. אשתי חנה סירבה והחלטנו להדפיס בעצמנו את הספר. כל כך לא ידענו מה אנחנו עושים שלא ידענו שצריך לבחור שם להוצאה. כשהגיע הזמן להכין את הספר לדפוס, בעל בית הדפוס אמר לנו שצריך שם להוצאה והציע את השם "הוד-עמי". ההדפסה הראשונה הייתה בת 1650 עותקים ומכיוון שנרכשו כל הספרים, הדפסנו עוד 1500 עותקים. 3000 עותקים בשנה של ספר שההוצאות לא חשבו שיעניין מישהו. וכך קמה הוצאת הוד-עמי.

אשתי חנה ניהלה את הצדדים המסחריים של ההוצאה בעוד אני עסקתי בכתיבה ועריכה. עם השנים בני זוהר הצטרף לכתיבה ועריכה ובתי שרה נכנסה לעבוד בהוצאה בעריכה והפקה והיום היא מנהלת את ההוצאה.

הוצאת הוד-עמי בע"מ עוסקת בהפקת ספרות מקצועית בנושאי מיחשוב; יעוץ למיחשוב מערכות, תרגומים בתחומי המיחשוב, הפקת ספרות עזר והדרכה לפי הזמנה.

עורך ראשי ועורך מקצועי בפועל של הספרות המקצועית ברמה הגבוהה בתחומי ניהול, תקשורת, שפות תכנות (Java,C++ ועוד), חומרה ותוכנה (מדריך לטכנאים) ועוד.

ההוצאה מתמחית בספרי לימוד והכשרה במדעי המחשב. בנוסף לתפקידי הניהולי ולכתיבת ספרים, אני מנחה ועורך מקצועי של ספרים, אשר נכתבו על ידי אנשי מקצוע מובילים בענף המחשבים ועל ידי אנשי אקדמיה. הספרים משמשים כספרי לימוד בכל הרמות של מוסדות הלימוד: בבתי ספר מקצועיים, במכללות ובאוניברסיטאות.

בין הספרים: ניתוח מערכות, ניהול איכות תוכנה, תוכנות Office של מיקרוסופט, אינטרנט ואינטראנט, מבוא למחשבים, שפות תכנות, פיתוח מערכות מיחשוב, הנדסת תוכנה, תקשורת נתונים, בסיסי נתונים, בינה מלאכותית, ספרי הדרכה לטכנאים במחשבים אישיים, מחוללי יישומים, גיליונות אלקטרוניים, אבטחת מידע ועוד.

בשנים האחרונות (נכתב ב 1998) אנו מפיקים מעל 50 כותרים חדשים בשנה ומעדכנים כ-10 כותרים למהדורות עדכניות.

פעילות נוספת של ההוצאה הינה הפקת ספרות לפי הזמנה, כגון ספרי הדרכה להפעלת מחשבים של יצרנים שונים, הפעלת התקני מיחשוב (כמו מודמים), ספרי הדרכה בנושאי תוכנות מיקרוסופט השונות (גם "גזירה" מתוך ספרים קיימים שלנו והתאמה לדרישות מכללות למיחשוב, כמו סיון ואחרות), כתיבה ועריכה של ספר לקורסים של הפקולטה למינהל עסקים באוניברסיטת תל-אביב.

ההוצאה גם עוסקת ביצוא: אנו מתרגמים לעברית עבור מספר גופים באירופה, כמו למשל חוברות ההדרכה לטלפונים סלולריים של נוקיה, תרגום ספרי הפעלה לתוכנות ובכלל זה גם תרגום התוכנה (מסכים, עזרה, תיבות דו-שיח ועוד).

הוראה והדרכה

1970 – 1978 : אוניברסיטת תל-אביב: ריכזתי את לימודי ענ"א במדעי החברה, וגם הרציתי.

1989 – 1996 : המכללה למינהל בתל-אביב – ביה"ס למינהל עסקים – המסלול האקדמי: מרצה במקצועות שונים במערכות מידע.

במשך כל השנים הרציתי בנושאי מערכות מידע: עיבוד נתונים, ניתוח מערכות, ניהול פרויקטים וענ"א. עשיתי זאת במסגרת עבודתי כמהנדס מערכות ומנהל הנדסת מערכות בחברת יבמ ובמוסדות אחרים: מכללות ללימודי מחשב; המכון לפריון העבודה; הטכניון לימודי חוץ; אוניברסיטת ת"א לימודי חוץ; מי"ל; במהלך שירות סדיר ושירות מילואים בצה"ל ובארגונים שונים לפי הזמנתם.

הוקרה והערכה

ציון לשבח של איל"א על שניים מהספרים שכתבתי, שהיו חידוש בשוק הישראלי: "המחשב האלקטרוני ועיבוד הנתונים" (1969) ו "תכנון ותכנות יישומי מחשבים" (1976).

תעודת הוקרה מיוחדת מאיגוד מנתחי מערכות "על היותו חלוץ בכתיבה, עריכה והוצאה לאור של ספרים רבים בעברית בנושא המיחשוב ועל תרומתו הכללית לקידום הנושא בישראל" (1987).

ביבמ קבלתי פרסי הצטיינות שונים בתחומים המקצועיים, השתתפתי במועדון המצטיינים בשיווק:

1969 : Outstanding Systems Engineering Award

Systems Engineering Performance Excellence Award : 1968, 1972

(Sales Hundred Percent Club Award – (x5

פעילויות ציבורית

לשכת מנתחי מערכות לענ"א: יו"ר האיגוד בשנים 91/1988 ו80-/1979, חבר הנהלה במשך שנים רבות. חבר ועדת האתיקה.

איל"א – איגוד ישראלי לעיבוד אינפורמציה: חבר הנהלה בשנים 1991-3 וחבר מועצה עד 1998, חבר מועצה בשנים 81/1980. חבר ועדות תוכנית לכנסים.

לשכת מנתחי מערכות: חבר ועדת האתיקה, משנת 1995.

אמצ"י – איגוד משתמשי ציוד יבמ: מרכז את הפעילות המקצועית משנת 1989: ימי עיון, כנסים של מועדון המנהלים, עורך ומפיק עלון מקצועי תלת-חודשי, ועוד.

פרסומים
עורך מקצועי של כל ספרי "הוצאת הוד-עמי לספרי מחשבים", אשר נכתבו ע"י אנשי אקדמיה וע"י מורים ואנשי מקצוע במיחשוב. עורך בפועל של הספרים המקצועיים בתחומים שונים, כגון: ניהול, אינטראנט, תקשורת, שפות תכנות, חומרה ותוכנה ועוד.

פרסומים אישיים

GPSS – תכנית לדימוי ספרתי / יבמ, 1968.

המחשב האלקטרוני ועיבוד הנתונים / הוד-עמי, 1968.

מערכת תכנות מתימטי MPS לפתרון בעיות בתכנות לינארי / יבמ, 1969.

תכנון ותכנות יישומי מחשבים / הוד-עמי, 1970, 1973.

SPSS – דפים לתלמיד בקורס "מבוא למחשבים למדעי החברה" / אגודת הסטודנטים אוניברסיטת ת"א, 1974.

MPSX – מערכת תכנות מתימטי לפתרון בעיות בתכנות לינארי / הטכניון 1975 / בשיתוף עם יאיר ונד.

יסודות בניתוח ותכנון מערכות מידע / הוד-עמי, 1980 / בשיתוף עם יונתן קורפל.

המחשב האלקטרוני – עיבוד נתונים ותכנות בייסיק / הוד-עמי, 1985 / בשיתוף עם יחיאל האן.

מאמרים מקצועיים שונים בעיתונות המקצועית בנושאי מיחשוב.

יצחק עמיהוד

יצחק (איציק) עמיהוד והוצאת הוד-עמי